Întâlnire muzicală cu pianistul Horia Maxim

Pentru că astăzi (20 martie) s-ar fi împlinit 99 de ani de la nașterea marelui pianist Sviatloslav Richter, ne-am gândit să vă povestim câte ceva despre o întâlnire muzicală cu un alt pianist.

Filarmonica Ion Dumitrescu ne surprinde în mod constant cu muzica de calitate pe care ne-o prezintă. De această dată invitatul concertului de luni a fost pianistul Horia Maxim, alături de care orchestra filarmonicii sub conducerea dirijorală a maestrului Florin Totan, ne-au oferit o „Seară Rusă” influențată de muzica compozitorului P.I.Ceaikovski – „Concertul pentru pian și orchestră nr. 1” și selecții din suitele de balet: „Frumoasa din pădurea adormită”, „Lacul Lebedelor” și „Spărgătorul de nuci” .

„Concertul pentru pian și orchestră nr. 1” de P.I. Ceaikovski a sunat magistral în viziunea lui Horia Maxim. De altfel am aflat că există o strânsă legătură între concert și pianist. Se pare că muzicianul face parte din categoria celor cărora viața le este marcată de un detaliu. „Cu acest concert am descoperit muzica. Eram într-un oraș destul de mic, Focșani, alături de părinții mei. Tatăl s-a întors cu daruri dintr-o călătorie de la București. Printre jucării se afla și un disc de vinil [Concertul pentru pian și orchestră nr. 1] cu [Sviatloslav] Richter, [Herbert von] Karajan și Filarmonica din Viena. Sigur că tatăl meu fiind muzician ne-ar fi angajat pe mine și pe sora mea, în povestea asta cu muzica, dar în clipa în care am ascultat, pur și simplu m-a lipit de pereți chestia asta și atunci am știut că o să fac muzică. Bine n-am știut că o să fac o carieră din asta, doar că o să am legătură cu muzica. Care va să zică, într-adevăr concertul acesta mi-a determinat de fapt toată viața într-un fel sau altul. De fiecare dată când am ocazia o spun cu aceeași voluptate pentru că e un adevăr.” – Horia Maxim

Legăturile nu se opresc aici. În urmă cu aproximativ 20 de ani, Filarmonica Ion Dumitrescu avea concertul de inaugurare tot cu Nr. 1 de Ceaikovski, de această dată interpretat de binecunoscutul pianist Mihai Ungureanu din Craiova. Multe s-au întâmplat de la înființarea filarmonicii, iar publicul este din ce în ce mai aproape de muzica de calitate. Pianistul Horia Maxim chiar remarca „prezența unui public numeros și de asemenea căldura cu care este primit”.

Concluzia e că până la urmă suntem cu toții conectați într-un fel sau altul, în cazul nostru muzica este cea care ne face să pulsăm laolaltă. Ne vedem la filarmonică!

Noutăţi

26 Feb
„ROCOCO”

26 Feb
CONCERT SIMFONIC

26 Feb
CONCERT SIMFONIC

 • Newsletter

  Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a primi lunar programul filarmonicii.

 • Contact

  Adresă: Calea lui Traian Nr. 138 B Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea

  Telefon/Fax: +40 350 80 30 36

  Agenția de bilete: + 40 350 80 09 49

  Email: office@filarmonica-valcea.ro