Filarmonica vâlceană poartă numele marelui compozitor şi profesor Ion Dumitrescu* – personalitate marcantă a lumii muzicale naţionale, (vâlcean de origine), acest fapt contribuind, în mare măsură, la integrarea instituţiei în conștiinţa melomanilor vâlceni şi nu numai.
Fondată în 1995, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” are ca ordonator principal de credite Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și este cea mai prestigioasă instituție de cultură ce argumentează spațiul polivalent cultural al orașului, bazat atât pe bogăția creatoare de-a lungul secolelor, cât și pe pitorescul natural ce conferă orașului și județului o atracție turistică aparte
Situat pe valea Oltului, la poalele Carpaţilor, oraşul Râmnicu Vâlcea oferă o bogată spiritualitate şi o viaţă culturală activă. În acest peisaj cultural românesc se remarcă Filarmonica “Ion Dumitrescu”, o instituţie de prestigiu, ce desfăşoară o stagiune permanentă, oferind melomanilor vâlceni, turiştilor și tuturor iubitorilor de muzică, satisfacţia unor concerte şi recitaluri de înaltă ţinută artistică.
De-a lungul anilor, de la înființare și până în prezent, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” și-a dobândit un statut de prestigiu alături de celelalte instituții de cultură și chiar în raport cu instituții similare din țară (colaborări cu: Opera Română din Craiova, Opera Română din București, Radio România Muzical, Universitatea Națională de Muzică București etc.)
Activitatea bogată a filarmonicii este ilustrată de colaborările cu dirijori şi solişti din Romania şi din străinatate. Încă de la înfiinţare, activitatea artistică este reprezentată de două formaţii valoroase: Orchestra Simfonică şi Corala Academică “Euphonia”.
Datorită existenţei celor două ansambluri artistice, structurate în prezent pe 64 de posturi, cu peste 30 de colaboratori permanenţi, a fost posibilă prezentarea unui repertoriu vast, atât simfonic, cât şi vocal-simfonic, de operă, coral – a cappella, etc.
În prezent, totalitatea lucrărilor interpretate de artiştii Filarmonicii “Ion Dumitrescu” acoperă o perioadă istorică amplă: de la preclasic la contemporan, trecând prin toate stilurile de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, camerală, muzică cultă şi de divertisment, jazz simfonic, muzică de film.
Concertele orchestrei Filarmonicii “Ion Dumitrescu” sunt susţinute în fiecare luni seara, începând cu ora 19.00, în sala de concerte ”Alexandru Lahovari” care are o capacitate de 305 locuri și se înscrie din punct de vedere acustic şi estetic printre primele din România. Prin intermediul radioteleviziunilor locale şi a posturilor de televiziune locale şi regionale, Filarmonica “Ion Dumitrescu” reuşeşte să capaciteze un număr din ce în ce mai mare de iubitori de muzică cultă, intrând în conştiinţa publicului meloman, apropiindu-l de sala de concerte.
* ION DUMITRESCU
Clasic al muzicii românești, personalitate culturală de referință de la mijlocul veacului XX, compozitor, profesor, dirijor, muzicolog, scriitor, Ion Dumitrescu (1913 – Oteșani, jud. Vâlcea – 1996, București) a fost un reprezentant strălucit al artei naționale de anvergură internațională (membru corespondent al Institutului Franței – Académie des Beaux-Arts și al Accademia Tiberina din Roma).
„Majoritatea creațiilor lui Ion Dumitrescu au devenit deja pagini de antologie sonoră a muzicii contemporane românești, lucrări ca Suita a III-a pentru orchestră, dirijată în primă audiție de George Enescu, Preludiul simfonic, Concertul pentru orchestră de coarde, Simfonietta, suita din muzică de film „Muntele Retezat” înscriindu-se deja în circuitul artei universale.” (Viorel Cosma, Lexiconul „Muzicieni din România”, vol. II, Ed. Muzicală, București, 1999).
În prezent, totalitatea lucrărilor interpretate de artiştii Filarmonicii “Ion Dumitrescu” acoperă o perioadă istorică amplă: de la preclasic la contemporan, trecând prin toate stilurile de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, camerală, muzică cultă şi de divertisment, jazz simfonic, muzică de film.
Concerte