THE BEATLES – Cvartet muzical britanic şi o adevărată stea călăuzitoare pentru speranţele şi visele generaţiei anilor 1960 din întreaga lume.
Membrii trupei au fost Paul McCartney (nume complet Sir James Paul McCartney (n. 18.06.1942, Liverpool, Merseyside, Anglia), John Lennon (09.10.1940, Liverpool – 08.12.1980, New York, SUA), George Harrison (25.02.1943, Liverpool – 29.11.2001, Los Angeles, California, SUA) şi Ringo Starr (pe numele adevărat Richard Starkey; n. 07.07.1940, Liverpool). La început, dintre membri mai făceau parte Stuart Sutcliffe (23.06.1940, Edinburgh, Scoţia – 10.04.1962, Hamburg, Germania) şi Pete Best (n. 24.11.1941, Madras, azi Chennai, India).
Alcătuit în jurul nucleului format de Lennon şi McCartney, care au cântat prima dată împreună la Liverpool în 1957, grupul s-a dezvoltat dintr-o pasiune comună pentru rock-and-rollul american. La fel ca toate personalităţile de la începutul rock-and-rollului, Lennon, chitarist şi vocalist, şi McCartney, basist şi vocalist, erau în mare măsură muzicieni autodidacţi. Compozitori precoce, au strâns în jurul lor diverşi instrumentişti pe care îi schimbau permanent; la sfârşitul lui 1957 grupului i s-a alăturat Harrison, chitarist, apoi, în 1960, timp de câteva luni, Sutcliffe, un tânăr pictor promiţător, care a adus în trupă un simţ al stilului boem.
După ce au cântat o perioadă skiffle, un stil vesel de muzică folk, agreat în Marea Britanie la sfârşitul anilor 1950, şi după ce au schimbat numele formaţiei de mai multe ori (the Quarrymen, the Silver Beetles şi, în sfârşit, the Beatles), trupei i s-a alăturat şi un baterist, Best, şi a intrat pe scena mică, dar explozivă a „muzicii beat”, întâi în Liverpool, apoi, în timpul unor vizite lungi între 1960 şi 1962, în Hamburg – alt port la mare plin de marinari însetaţi de rock-and-roll ca fundal pentru paharele de whiskey şi aventurile cu femei.
În toamna lui 1961, Brian Epstein, managerul unui magazin de discuri din Liverpool, a văzut trupa şi s-a îndrăgostit instantaneu de muzica ei. Convins de potenţialul lor comercial, Epstein a devenit impresarul lor şi a început să bombardeze companiile muzicale britanice importante cu scrisori şi casete cu înregistrări ale trupei, obţinând, în final, un contract cu Parlophone, o filială a casei de discuri gigant EMI. Cel care s-a ocupat de cariera lor la Parlophone a fost George Martin, un muzician cu o instruire clasică; el şi-a pus amprenta încă de la început asupra formaţiei, întâi sugerând ca trupa să angajeze un baterist mai cizelat (l-au ales pe Starr), apoi rearanjând a doua piesă pe care o înregistraseră (şi primul hit britanic), Please Please Me, pe care a transformat-o dintr-o melodie lentă într-una veselă şi ritmată.
În 1966, The Beatles şi-au anunţat intenţia de a renunţa la concerte pentru a se concentra asupra exploatării resurselor oferite de studioul de înregistrări. Un an mai târziu, în iunie 1967, această perioadă de reînnoire creativă urmărită atent a atins punctul culminant odată cu lansarea Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, un album care, după cum arată modul în care a fost primit de tinerii din lume, reprezintă dovada indiscutabilă a geniului trupei şi, în acelaşi timp, a unei promisiuni utopice a acelei epoci.
Miercuri, 20 februarie 2019, la Sala Lahovari a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”, Corul EUPHONIA condus de dirijorul Aurel Poenaru va prezenta piese din repertoriul formației THE BEATLES, precum: Yellow Submarine, Love Me Do, A Hard Day’s Night, Let It Be și altele.
Vă așteptăm.
[/av_textblock]